Afloop en marges

Gepubliceerd op 5 februari 2023 om 11:14

Drukwerk zoals flyers, posters en visitekaartjes worden op grote vellen gedrukt en in stapels gesneden. En omdat stapels papier iets kunnen verschuiven tijdens het snijden, kan het mes net naast het ontwerp komen. Door op afloop, marges en kaders te letten kun je er voor zorgen dat je drukwerk er altijd goed uit blijft zien.

Afloop

Voor de meeste drukwerk producten is dit 3 mm. Voor sign producten zoals spandoeken, plaatmateriaal en dergelijk is dit 10 mm. De afloop wordt na het drukken weggesneden en is niet zichtbaar op het eindproduct. Wanneer het mes net naast het ontwerp snijdt zal er zonder afloop een witte rand ontstaan. Door de achtergrond door te laten lopen in de afloop kan dit eenvoudig voorkomen worden.

Kaders en veilige marge

Door kaders te gebruiken worden kleine verschuivingen bij het drukken extra duidelijk. Het onderstaande voorbeeld toont een A4 flyer met een kader van 3 mm. Een verschuiving van 2 mm bij het drukken valt hier direct op. Omdat we niet kunnen garanderen dat je ontwerp precies gecentreerd wordt, kun je het beste geen kaders gebruiken. Wil je dit toch? Maak de kaders dan zo breed mogelijk zodat verschuivingen minder opvallen. Om dezelfde reden is het ook belangrijk belangrijke teksten en afbeeldingen niet te dicht op de rand te zetten. Houd hiervoor een veilige marge van 3mm aan. 

NB. deze illustraties en informatie zijn afkomstig van één van onze productiepartners; print.com